چای وانیل
چای وانیل
وانیل یکی از ادویهجات گران قیمت است که به طور گستردهای استفاده میشود. محبوبیت این ادویه به دلیل عطر و طعم دلپذیر آن است که عطری خفیف و معطر دارد.این ادویه در علم آروماتراپی نیز طرفداران خاص خود را دارد. در طب معاصر از آن برای افزایش وزن و تقویت میل جنسی استفاده میشود و از آنجایی که دارای خواص آنتیاکسیدانی است، با رادیکالهای آزاد بدن مبارزه میکند.
از دیدگاه طب سنتی وانیل نیز همچون دیگر ادویه ها دارای ویژگیهای خاص خود است. تأثیر وانیل بر روی سیستم عصبی و مغز انسان موجب کاهش ترس و واهمه شده، افسردگی را نیز کاهش میدهد. در موارد بالا البته گرانیول (Geraniol) که در انواع گلهای رُز نیز موجود است این تأثیرات را دارد.
از آنجا که وانیل طبیعی پس از زعفران، دومین ادویه گران قیمت دنیا می باشد، معمولا از نوع مصنوعی و ارزان تر آن برای استفاده در خوراکی های وانیلی استفاده می کنند.
خواص وانیل آنقدر زیاد و شگفت آور است که به تاریخ که نگاه کنیم، میبینیم اروپاییان از سالهای بسیار دور از وانیل برای طعم دادن به بستنی استفاده میکردهاند. همچنین قرنها، اسپانیاییها وانیل را به شیرینیهای شکلاتی اضافه میکردند. امروزه نیز وانیل به عنوان طعم دهنده اصلی کیکها، دسرها و نوشیدنیها تولید میشود. همانگونه که میدانیم، وانیل به دلیل داشتن طعم شیرین و رایحه ملایم به عنوان دسر و نوشیدنی به کار میرود.
به گفته متخصصان، وانیل در تمام دنیا در درمانهای پیری پوست کاربرد دارد. از ترکیب وانیل با روغن کنجد یا آفتابگردان خمیری بدست میآید که از خشکی پوست جلوگیری کرده و باعث نرمی و لطافت آن میشود.
از دیگر خواص این ادویه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از پوسیدگی دندان
- درمان درد و زخم معده
- کمک به غلبه بر حالت تهوع و استفراغ
- کمک به کاهش وزن و سروتونین
- کاهش اضطراب و افسردگی و استرس
- تنظیم قاعدگی
- کمک به درمان زخم
- پیشگیری از انواع سرطان، به خصوص کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه
- بهبود اختلالات عصبی، مثل بیماری آلزایمر و پارکینسون
- توقف تغییر شکل سلولهای خونی
- پیشگیری از کم شدن حافظه
- تحریک ترشح هورمونهای مردانه و زنانه (تستوسترون و استروژن)
- جلوگیری از آلرژی
- درمان سینوس و سرفه
- کاهش التهاب ناشی از تشنج و تب
- درمان التهاب و و فعالیت زیاد سیستمهای مختلف بدن، از جمله گردش خون، تنفس، گوارش و اعصاب